12 tips voor een vlotte aankoop van je huis in Spanje.


Een huis kopen in een ander land en andere taal, dat kan moeilijk zijn.

 

Spanish Home geeft je wat tips.

 

 • Je budget: Hoeveel kun besteden aan de aankoop van je nieuwe woning en hoeveel heb je gespaard. De berekening gaat meestal uit van je maandelijks inkomen en dan mag je budget niet hoger zijn dan 35% tot 40% van je netto maandelijks inkomen.
 • Hoe ga je betalen?Er zijn een aantal opties:
  • Eenmalige betaling:Heb je het bedrag van de aankoop op je rekening staan dan kun je ervoor kiezen om de aankoopprijs van de woning rechtstreeks aan de verkoper te betalen bij ondertekening van de notariële akte. Normaal gebeurd dit via een bankcheque op naam.
  • Hypotheeklening:een hypotheek bij je eigen bank in je thuisland of bij een bank in Spanje. Het onroerend goed zelf wordt gebruikt als een garantie. Afhankelijk van je leeftijd en andere omstandigheden, kunnen termijnen maximaal 40 jaar bedragen, waarbij banken normaal gezien 80% van de waarde van het huis lenen en de resterende 20% door de koper wordt betaald. (dit is afhankelijk van het type ORG en de locatie waar je koopt)
  • Hypotheek subrogatie:dat wil zeggen de bestaande hypotheek over nemen. Dus de hypotheek van de verkoper over nemen en op je eigen naam laten zetten. Dit wil zeggen dat je alle rechten en plichten van de bestaande hypotheek over neemt, jij wordt de nieuwe betaler van de aflossingen. Je bespaart alle kosten van een nieuwe hypotheek, maar de algemene voorwaarden zijn vast en kunnen niet aangepast worden aan je eigen behoeften.

 

 • Bepaal welk type woning je wilt en waar, of het nu een nieuwbouw is of een bestaande woning, omheind of niet, aan de kust in een stad of op het platte land of in de bergen.Huis kopen in Spanje

 

 • Ga in zee met de juiste persoon. Nadat je hebt besloten waar je wilt kopen en hoeveel je wilt besteden, word je zoekopdracht gerichter. Onderhandelingen, vragen en afspraken zullen gemaakt moeten worden. De keuze van het pand is één zaak maar de juiste rechterhand is dat ook. Kies verstandig tussen een particuliere verkoper, een makelaar, projectontwikkelaars of banken, want ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 

 • Na een goede voorselectie is een bezoek ter plaatsen aan de orde. Inspecteer het pand, de ligging de omgeving van top tot teen. Controleer de oppervlaktes, documenten en maak je foto’s van alles. Bekijk de indeling van de ruimtes, de oriëntatie van het pand, hoeveel licht en ventilatie er is, de staat van de installaties, de bedrading en het energielabel, hoeveel lawaai er is en welke faciliteiten je in de buurt vindt. Kortom, laat niks aan het toeval over, neem je tijd en als je zelf geen of weinig kennis heb, zoek hulp!

 

 • Doe een bod: Is alles naar wens, heb je alles nagekeken, zijn de documenten in orde,… dan is het tijd voor een bod. Je hebt de keuze uit een schriftelijk of mondeling bod. Bij een schriftelijk bod hebben beide partijen meer duidelijkheid over alle randzaken, naast de aankoopprijs.

 

 • Onderteken het voorlopig koopcontract (contrato de arras).De eerste officiële stap wordt gezet. Het contrato de arras is misschien beter gekend als compromis, verkoopovereenkomst, aan-en verkoopbelofte,… Om dit te omschrijven; het is een voorlopige waarborg voor de rechten van zowel de koper als de verkoper, en verzekert dat beide de verkoopovereenkomst aangaan. Vergeet niet dat bij het ondertekenen een aanbetaling van (meestal) 10% betaald wordt en dat je na deze handeling alle rechten en verantwoordelijkheden van een koper op je neemt. Wil je na deze ondertekening toch afzien van de aankoop, verlies je deze aanbetaling. Wanneer de verkoper de verkoop annuleert, moet de aanbetaling terug gestort worden aan jou.

 

 • Onderteken de eigendomsakte.Nu wordt het echt! Koper en verkoper gaan samen naar de notaris en ondertekenen de akte. Wat staat er zoal in een akte? Een beschrijving van het onroerend goed, kadastrale gegevens, oppervlakte, ligging,…maar ook uitleg over eventuele hypotheken en andere kosten met betrekking tot het huis. De aankoopprijs en wijze van betaling wordt geacteerd maar ook de belastingen en kosten die verband houden met de verkoop/aankoop. Dit is de laatste cheque-up die je hebt over de aanwezigheid en volledigheid van alle nodige documenten, het energielabel, eventuele verzekering en facturen voor de nieuwste betalingen voor de belasting en gemeenschapskosten en laatste betaling nutsvoorzieningen.

 

 • Betaal de transactiekosten en belastingen.Wanneer je eigenaar wordt van een ORG in Spanje zal je de ITP-overdrachts- en btw-belasting, vermogenswinstbelasting, notariskosten, de betaling om je naam te registreren in het eigendommenregister en eventuele kosten in verband met de hypotheek ook voorgeschoteld krijgen.

 

 • Verander de naam op de energie-, water- en gasrekening.Net zoals in je thuisland, moeten hier ook de energiebedrijven en andere dienstverleners op de hoogte worden gesteld dat je de nieuwe eigenaar bent en de rekeningen zal betalen.

 

 • Bewaar alle documenten. Normaal krijg je snel de notariële akte. Vraag goed na of jij zelf de overschrijving in het eigendomsregister op je moet nemen of dat de notaris dit voor je doet (meestal moet je dit zelf doen). Wanneer jij zelf belast wordt met deze taak, doe het dan, anders ben je nog steeds geen eigenaar aan de wettelijke zijde van de medaille. Berg ze op en verlies niets! Je weet nooit wanneer je ze weer nodig hebt.

 

 • Haal de sleutels op, je bent klaar om te verhuizen! De beste manier om de sleuteloverdracht netjes te laten verlopen is of voor de notariële akte bij het pand af te spreken met de verkoper en na een controle met een gerust hart de sleutels in ontvangst te nemen na de notariële akte. Het gebeurd nogal dat veel puin achter gelaten wordt in de panden, eens alles achter de rug is heb je geen verhaal meer, zelf de kosten dragen voor het ontruimen is hier dan de boodschap.

 

Extra tip: Heb je geen bouwkundige kennis, heb je geen kaas gegeten van vastgoed in het algemeen en ben je de taal niet machtig, laat je bijstaan door een vastgoedmakelaar of vastgoedcoach. De kosten zal je zeker uitsparen door goede onderhandelingen en minder kans op teleurstellingen. Ook zal je het aankoopproces en alle randzaken vlotter en sneller doorlopen.