De vakantie stemming in je kot!


Murcia een regio om te bezoeken, de stad Lorca hoort daar zeker bij.

 

Lorca is een van de grootste steden van Spanje.

In 1964 werd het historisch centrum bekroond met de titel “stad van artistiek belang”.

 

Ook staat het bekend als «de barokke stad». Het historische centrum zal hier zeker aan bijgedragen hebben.

 

De stad maar ook de vele bergketens die de stad omarmen maken deze plek bijzonder. Zowel de cultuur als natuurliefhebbers komen hier rijkelijk aan hun trekken.

Om even wat cultuur op te snuiven:

 

Lorca

 

Talrijke archeologische vindplaatsen,

  • de Columna Miliaria uit de Romeinse tijd,
  • de Alfonsina-toren, een christelijke constructie die dateert van na de herovering; de «Porche de San Antonio»,
  • de poort door de oude muur die de stad omringde (in de 10e eeuw),
  • de talrijke kerken en kloosters uit verschillende periodes en gebouwd in verschillende stijlen (15e eeuw tot 18e eeuw),
  • de barok paleizen en statige huizen.

 

Ben je in de buurt tijdens semana santa (de paasweek) dan is dit zeker een aanrader. In de hoofdstraat donderen paarden met strijdwagens tussen de tribune met jubelende mensen. De blauwe of Azuls en de witte of Blanco’s juichen hun team met luide kreten toe. Het zuiders temperament spat van de tribune. Spijtig genoeg heeft ook dit jaarlijks terugkomend spektakel door de corona-crisis in 2020 geen plaats gevonden, maar zonder dit is het een vast evenement die deze bruisende stad terug katapulteert naar oude tijden.

 

Alle kleding en wagens zijn vervaardigd met een groot vakmanschap. Keramiek, wand- en vloertapijten, ingewikkeld borduurwerk en smeed ijzer dragen hun steentje bij aan een adembenemend spektakel. Heb je geen kaarten kunnen bemachtigen dan zijn de voorbereidingen zeker ook de moeite waard.

 

Voorbereiding semana santa .      Paarden semana santa

 

Het aangename klimaat.

 

Lorca is een gebied met een mix van mediterraan, semi-aride (wat zoveel betekend als half droog klimaat) of subtropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperaturen van ongeveer 18 graden en hete zomers waar het kwik stijgt tot maximum 40 graden in de zomer zijn de normale gang van zaken. Lorca kent seizoenen, in de wintermaanden zijn temperaturen van 11 graden geen uitzondering. Op de hoger gelegen plaatsen kan de temperatuur meer dalen.

Het totaal van ongeveer 2.800 a 3.000 zonuren is aangenaam, zeker in vergelijking met de meer Noordelijke regio’s in Europa zoals Nederland en België. Daar zijn is het gemiddeld aantal uren zon per jaar tussen de 1400 en 1750 in een uitzonderlijk zonnig jaar opgemeten.

 

Gelukkig kent de regio ook regen periodes die zich vooral voordoen rond Oktober/november en maart/april. De hoeveelheid water is echter beperkt, gemiddelde van 300-350 mm per jaar zijn gangbaar. In België is het jaarlijks gemiddelde 2 tot 4 keer meer met oplopende gemiddelde 600 mm per jaar.

 

 

Murcia een parel in Spanje

 

Murcia kent een gevarieerd land. Vlaktes en bergen omarmen elkaar. Een prachtige kustlijn en de natuurschoon van het binnenland met wijngaarden amandelplantages en ruwe bergen.

 

Lorca de grootste stad van Murcia

 

Het reliëf en ook het klimaat worden beïnvloed door de Betische cordillera of Cordeleera Bética. Een bergketen die begint in Marokko en via de straat van Gibraltar Spanje binnen komt. Daar een bocht maakt richting Oosten en uitlopers heeft tot Valencia en zelfs de Balearen.

 

Deze grote keten met hoge bergtoppen tot diepe dalen, op een relatief korte afstand, spelen met het klimaat. Het hoogste punt in de regio meet 2027 meter en wordt het Revolcadores massief genoemd. In het midden en noordwesten zijn verschillende kleiner bergketens zoals de Sierra Espuña, La pila en Ricote . Ook de Sierra Nevada is een onderdeel van deze bergketen.

 

Een andere Murciaanse regio in het noord westen is Jumilla en Yecla waar veel populaire wijnen verbouwd worden. Een droom voor elke wijnliefhebber die tijdens zijn bezoek ook de innerlijke mens wil laten genieten, al kan dat natuurlijk ook in de talrijke bars en restaurants die Murcia rijk is.

 

Meer zuidwaarts veranderd het landschap in vruchtbare landbouwgronden. De groentetuin van Spanje en misschien wel van een groot deel van Noord Europa. De Campo van Cartagena is een van deze prachtige uitgestrekte gebieden waar landbouw de hoofdspeler is.

 

De kustlijn van Murcia, met een lengte van meer dan 170 km, bestaat uit baaien, kleine stranden die geflankeerd worden door steile kliffen en rotsen wat een adembenemend schouwspel is. La manga en de laguna Mar-Menor zijn enkel bekende voorbeelden. De kustlijn van Murcia heeft voor ieder wat wils, kleine baaien, wilde zeeën, zandduinen, stranden, zoutwaterlagunes maar ook de natuurliefhebber wordt hier op zijn wenken bediend. Van typische fauna met onder andere de Sabina mora tot de kleine vis met naam Fartet of Aphanius Iberus kunnen gespot worden.

 

Kust van MurciaKust Murcia

 

Wonen in Murcia.

 

Ook als woonst keuze is Murcia niet te versmaden. Het toerisme is (zeker in het binnenland) niet overweldigend al is de cultuur en natuur dit wel.

Zoals de meesten wel zullen weten heeft elke autonome regio andere wetten en regels, ook als het gaat over bouwen, wonen en andere zaken.

Wanneer we Murcia vergelijken met Andalusia is Murcia op het gebied van bouwen en verbouwen (zeker wanneer we spreken over gebouwen buiten het stads centrum en de uitlopers van de steden) net wat soepeler.

 

In Andalusia is nieuwbouw in de bergstreken bijna onmogelijk. Vele onafgewerkte gebouwen staan er troosteloos bij en zullen daar hun leven slijten als ruwbouw zonder de gezelligheid van bewoners te mogen ervaren, op enkel mussen en duiven na.

 

In Murcia, wat volgens mij eerder gericht is op landbouw en daar zijn grootste bron van inkomsten put, is meer te verwezenlijken. Natuurlijk dient elk geval aparte bekeken te worden. Het mag duidelijk zijn dat ook Murcia wetten en regels heeft die dit alles in goede banen dienen te leiden, maar meer mogelijkheden zijn er zeker.

 

Heb je uw hart verloren aan deze parel in Spanje, is het net als in andere gebieden belangrijk goed geïnformeerd op pad te gaan. Het gevarieerd landschap met zijn bergen en dalen en de verschillende klimaten op een kleine oppervlakte zijn een belangrijke pijler. Eens je weet waar je voorkeur naar uit gaat en de locatie bepaald is begint de echte zoektocht. Het juiste pand, tegen de juiste prijs op de juiste locatie vinden.

 

Heb je hulp nodig, vragen of wil je meer informatie dan kun je terecht bij makelaars, advocaten of andere bereidwillige mensen. Vele spreken of uit eigen belang of uit eigen ervaring en zullen je graag de weg wijzen. Heb je nood aan een echte rechterhand, iemand die je bijstaat van je eerste zoek idee tot de overdracht van de sleutel dan kun je bij ons aankloppen. Het grootse adviserend werk is volledig gratis.

 

Klik hier plan een bel afspraak zo kunnen we kennis maken en wat meer weten over wat, waar,… jij zoekt of zelfs meer duidelijkheid geven over bepaalde regio’s, klimaat en andere woonzaken.