Een reis met een bittere nasmaak.


Jan en Cindy hebben heel hun leven gewerkt en de pensioenleeftijd komt dichter bij. De droom om naar Spanje te verhuizen borrelt in hun bloed. Jan heeft Spaanse roots en spreekt de taal vloeiend, wat toch een voordeel is.

 

De zoektocht naar het ideaal pand, via internet en alle mogelijke beschikbare afstand kanalen, was gestart. Voor vele zal dit al een heuse opdracht zijn, zeker wanneer je de taal niet machtig bent, maar niet voor Jan!

De regio was bepaald, het budget gekend dan nu het juiste pand vinden. Hun droomhuis voor de oude dag!

 

Uren spendeerde ze voor het beeldscherm, hun vingers deden pijn van de computermuis te bedienen, maar Jan was vastberaden, hij zou het ideale pand vinden.

 

Op een dag was het zover, dit moest het worden, of…dit zou wel eens HET pand kunnen zijn. Cindy was helemaal mee in het verhaal, de ligging klopte, de prijs was behoorlijk en vooral binnen het vooropgestelde budget en de foto’s,…ja die spraken boekdelen. Dat wilde ze zeker bekijken, ze waren helemaal “verkocht”!

 

Een heel proces kwam op gang, vlucht boeken, hotel uitzoeken, afspraak met de makelaar en hop ze waren weg, op weg naar de eerste stap in hun nieuw leven, een leven in Spanje. De foto’s van het huis waren al zo dikwijls bekeken door hen, het volledige plaatje klopte!

 

De dag van het bezoek

 

Ze hadden een mooi hotel met een prachtig ontbijtbuffet maar noch Jan noch Cindy hadden een oog dicht gedaan. Ook van het uitgebreid ontbijt buffet, hadden ze vooral de koffie aangevallen, maar een hap eten was moeilijker. De zenuwen raasden door hun lichaam. De tijd werd bijna minuut na minuut gecontroleerd en dan was het eindelijk zover, hup naar het meeting point met de makelaar.

 

Een Spaanse man stapte op hen af, niet het type makelaar wat ze in België gewoon zijn, maar ze waren dan ook niet in België maar in Spanje!

Na het nodige handgeschud zag Cindy (zij sprak en spreekt nog steeds geen Spaans) dat er iets mis was. Jan zijn stem begon te trillen, het gesprek kwam al snel op Spaanse toonhoogte. Cindy bekeek het tafereel en wist dat het niet juist was.

 

Na een korte pauze tussen Jan en de makelaar vroeg Cindy wat er was. “Het huis is verkocht, al een week geleden”, zei Jan verbitterd.

Er werden alternatieve panden voorgesteld maar niks kon tippen aan HET pand.

Van een koude reis keerde ze terug naar het nog killere België.

 

De realiteit over vastgoed in Spanje

 

Exclusieve contracten zijn eerder een rariteit dan een regel. Dat wil zeggen dat een pand bij meer dan 1 makelaar te koop aangeboden wordt (soms zelfs met een andere prijs). Op zich geen probleem als je de hogere prijs buiten beschouwing neemt.

De makelaars weten niet bij wie de eigenaar het pand nog in verkoop heeft gegeven.

Sommige eigenaars zijn zelf de tel kwijt van bij wie wat, waar en hoe hun pand wordt aangeboden.

 

Het kan dus zijn dat de makelaar waar jij contact mee hebt achter het net vist, zeker wanneer hij of zij niet voldoende tijd neemt om alle partijenen tijdig te contacteren, voor jij je reis boekt.

 

Heb je zelf al eens contact gehad, of proberen te hebben met een makelaar, veel kans dat je mailtje nooit beantwoord wordt.

De cultuur is anders de gewoontes zijn anders.

Een huis kopen is een net wat een intensievere aankoop dan een appel, zorg dat je goed voorbereid bent!

 

Een vertrouwenspersoon ter plaatsen kan veel rust brengen en kosten besparen.

 

Als vastgoedcoach ben ik je rechterhand in je zoektocht van het eerste idee tot het volledige aankoopproces en…tot sleutel overdacht!

Wil je meer info stuur dan een mail naar sandra@spanish-home.eu

Wil je liever een whatsapp sturen, ook dat kan op het nummer +34 694498770

 

Tot volgende week voor een nieuwe ervaring om uit te leren.