Vélez-Rubio


 

Vélez-Rubio is een gemeente in Almeria en wordt ook wel de hoofdstad van het district Los Vélez genoemd.

Samen met andere maakt het deel uit van het natuurpark Sierra María-Los Vélez.

 

Dit pittoreske dorpje heeft de officiële stempel van culturele plaats mogen ontvangen vanwege zijn historisch erfgoed en zijn populariteit bij de toeristen.

De Iglesia de la Encarnación, is er één van. Dit indrukwekkende gebouw is zichtbaar vanaf elk punt in het dorp. De moeite waard om door de smalle typische Spaanse dorpsstraten te wandelen en de pracht van dit gebouw, zowel aan de buiten als binnenkant te bekijken.

Het eerste wat zal opvallen is de imposante gebeeldhouwde gevel met de armen van de markiezen van Villafranca y Vélez. Vanaf de Barokstijl aan de buiten zijde je nieuwsgierigheid heeft gewekt zal de binnenzijde je zeker niet onberoerd laten. Het hoofdaltaar, een prachtig gedetailleerde 20 meter hoge houtsnijwerk ‘retablo’ genoemd, is indrukwekkend en zal je even naar adem doen snakken. Het volledig bewonderen zal wat tijd in beslag nemen.

De titel en erkenning als Nationaal Historisch Monument is een wist-je-datje Een ander detail is dat de basis van dit 18e Eeuwse bouwwerk de overblijfselen van de San Pedro-kerk zijn.

 

Iglesia-de-la-EncarnaciónIglesia-de-la-Encarnación

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder zijn de volgende gebouwen ook een bezoek waard:

  • de Iglesia de Nuestra Señora del Carmen, gebouwd in de 17e eeuw.
  • het oude Hospital Real, een typisch gebouw in barokstijl en de zetel van het Conservatorio Elemental de Música en van het Archeologisch Museum van de wijk
  • Palacio de las Catequistas, dateert uit de 18e eeuw en werd aan het einde van de 19e eeuw gerenoveerd als kerk;
  • het María Inmaculada-klooster uit de 17e eeuw.

Het je nog meer zin naar geschiedenis dan is het Miguel Guirao Archeologisch Museum een aanrader.  De archeologische vondsten uit de omgeving van Vélez-Rubio gaande van de prehistorie, maar ook uit de Romeinse en het Arabische tijdperken worden hier aan je voorgesteld.

Wil je al deze architecturale en andere geschiedenis even op je laten inwerken dan is een kleine trip met de wagen een aanrader. 3 km ten noorden van de stad liggen de prehistorische grotten en schilderijen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Cueva de Los Letreros (Leters-grot)

De plaats van de grot op zich is indrukwekkend. Op de westelijke helling van de Maimon een bergmassief wat een dominante rol speelt in de taferelen van Vélez Rubio en Vélez Blanco. De grot is een oude schuilplaats van 25 m breed, 10 hoog en 6 diep wat ontdekt werd door een antiekhandelaar en historicus uit Almería, Manuel Góngora y Martínez.

Het centrale paneel is een stamboom die bestaat uit 9 figuren welke direct of via gebogen lijnen met elkaar verbonden zijn. Ook de tovenaar speelt een centrale rol in dit geheel. Hij treed op de voorgrond met twee sikkels in zijn handen. Vedere is een vrouwenfiguur zichtbaar, een boogschutter en verschillende dierenfiguren: geiten en herten.

 

Als 2e

La Cueva del Gabar , ten noorden van Vélez Blanco . Hier zijn de schilderingen in betere staat van onderhoud. Om een bezoek te brengen aan dit stukje geschiedenis zal een gids je vergezellen. Het VVV-kantoor van Vélez-Rubio is de plek waar je meer informatie kan verkrijgen. Denk eraan er komen ladders en touwen aan te pas, de steile rotswand is een buffer tussen het heden en het verleden.

 

Honger naar meer

Na de reis door de geschiedeis is het tijd om de innerlijke mens te voeden.

Wil je proeven van de plaatselijke keuken dan zijn enkel suggesties die ik op de kaart zet:

  • eierbouillon,
  • speciaal gekookt geitenvlees, ´trigo guisado´,
  • ´fritada de sangre´ of kippen-of varkensbloed
  • Als toetje amandelkoekjes en de likeur

 

De vele heerlijke tapas zullen de grote honger stillen voor een kleine prijs.

 

 

Fiestas

De fiestas van Espanja zijn gekend, elke week is er wel ergens één. Het ene al indrukwekkender dan het andere.

Ben je in de buurt van Vélez-Rubio rond Pasen dan maak je kennis met één van de populairste feestdagen van dit dorp.

Maar ook Kerstmis, de Cuadrillas de Ánimas, tijdens de carnavals en voor de Feria en Fiestas die begin augustus worden gevierd zijn hier een aanrader.

 

Vélez-Rubio

 

 

Waar is Vélez-Rubio?

Ben je helemaal aan het wegdromen dan komt hier de ligging.

Vélez-Rubio is een gemeente op de grens van Andalucia en Murcia, naast de snelweg met aanduiding A-92N. Vanop de snelweg kan je al genieten van de prachtige bergketen en de kerk wijst je de weg naar het centrum.